A Közösségi Ház aktuális programjai

2019. november 11-től november 17-ig
Bibliai hét
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház
   plakát: (0)
2019. november 19.
Véradás
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház
2019. november 22.
Magyar-Finn Baráti Kör rendezvénye
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház
2019. november 19.
Novemberi programok (Baba - Mama Klub)
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház
   plakát: (0)
2019. november 29.
Premier Players Countless Clara lemezbemutató
   helyszín: Városi Könyvtár - színházterem
   plakát: (0)
2019. december 1.
Adventi Vasárnap (Adventi Vasárnap)
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház előtt
   plakát: (0)
2019. december 3.
Miklósi Mikulás Póruljárt krampuszok
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház
   plakát: (0)
2019. december 6.
Perpetuum, Boggie (Nemcsak Jazz Klub)
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház
   plakát: (0)
2019. december 15.
"A hét kulcs" a Zenesziget Társulat előadása
   helyszín: Városi Könyvtár - színházterem
2019. december 3.
Decemberi programok (Baba - Mama Klub)
   helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház
   plakát: (0)
2020. január 5.
Szigetszentmiklósi Újévi Gálakoncert
   helyszín: Városi Sportcsarnok
Intézményünk összes aktuális programja

2019.11.13.

20 éves a Baba Mama Klub

Településünkön az utóbbi két évtizedben tapasztalható, hogy egyre több fiatal kisgyermekes család települ le és szeretne mielőbb beilleszkedni új és jövőbeni otthonának választott lakókörnyezetébe. Természetesen az ideszületett fiatalok is sorra családot alapítottak és szülővé válásuk újabb igényeket is hozott.
A Baba-mama Klub is ennek a tendenciának és igénynek a megnyilvánulásaként jött létre 1999 novemberében és működik azóta is közkedvelten a Városi Könyvtár és Közösségi Házban, heti rendszerességgel. A klub elindításának elsődleges célja az volt, hogy közösségbe hívja a kisgyermekeikkel (GYES-en, GYED-en) otthon levő anyukákat és gyermekeiket a társas kapcsolatok előmozdítása érdekében. Ebből adódva dominánsan az 1 – 3 éves korú gyermekeket és szüleiket szólítjuk meg.
A kora gyermekkori közösséghez szoktatás nagyban megalapozhatja társas viselkedésük, alkalmazkodóképességük milyenségét.
További célként fogalmazódott meg, hogy a baba-mama klub egy fix találkozási pont legyen, ahol együtt tudnak játszani a felnőttek gyermekeikkel, a gyermekek játszótársat találhatnak hasonló korú társaik közül, illetve, hogy a klub információk cseréjére és közvetítésére is szolgáljon formális és informális módon is, szakemberek tolmácsolásában és a szülők saját tapasztalatcseréjében egyaránt.
A keddi összejöveteleken általában a hónap folyamán kétszer kötetlen beszélgetés, közös játék, éneklés vagy kézműveskedés lehetőségét kínáljuk, míg a másik két alkalommal vendégeket hívunk, akik a mamákat érdeklő témákról tartanak előadást vagy kezdeményeznek beszélgetést (Pl. gyermekorvos, allergológus szakorvos, homeopata orvos, természetgyógyász, védőnő, gyógytornász, zene-és táncterapeuta, intimtorna és Aviva tréner, Gordon pedagógiai tréner, pszichológus, dietetikus, feng shui és baba mama jóga oktató stb.
Szinte felsorolhatatlan, hogy az eltelt 20 év alatt hány téma és vendég volt a programkínálatban.
Az évek folyamán jó kapcsolat alakult ki a helyi oktatási, szociális és egészségügyi intézményekkel és szervezetekkel, sok anyuka az itteni szakemberek támogató ajánlására csatlakozik a klubhoz vagy épp a meghívott szakemberek megismerése után keresi fel a nevelési tanácsadót vagy ismeri meg az óvodák vezetőit, gyermekorvosokat.
A Városi Könyvtár és Közösségi Ház (közismert nevén Sárgaház) felkarolta a civil kezdeményezésként indult önszerveződő közösséget, háttérintézményként helyet biztosítva a klub foglalkozásaihoz. Az évek folyamán a ház saját klubjává vált.
A klubot még önkéntesként indítottam Haszon Ági kulturális szervező támogatásával, majd 2001-től 2018. január végéig a közösségi ház művelődésszervezőjeként vittem lelkesen a sok kulturális tevékenység között távozásomig. Ekkor vette át Szabó Gertrúd kolléganő, aki szintén nagyon szívén viselte a közösség összetartását egészen 2019 nyaráig, új munkahelyre kerüléséig. A 21. évadot már új klubvezető indítja el november 19-én Baráth Tímea személyében.
 
Rendkívül büszke vagyok arra, hogy ilyen hosszú időn keresztül lehetett részem egy folyamatosan megújuló közösségben házigazdaként többszáz nyitott és érdeklődő anyukát megismerni és tartalmas programot kínálni számukra, illetve, hogy velük együtt még több kisgyermeket babusgathattam és követhettem édesanyai szemmel is, hogy az intim közegben a bizalom, az empátia és a szeretet ereje, hogy nyit kaput egymás felé és sző barátságokat különböző érdeklődésű fiatal szülők között. Öröm volt megtapasztalni, hogy a közös játék során az otthonossá váló környezetben a más-más beállítottságú kisgyermekek készségei és viselkedése hogyan fejlődik, alakul.
Remélem, hogy a folytatásban az új klubvezetőnek is sok sikerélménye lesz ebben a közegben és a klub hosszú éveket ér még meg a miklósi anyukákkal és csemetéikkel.
 
A klub foglalkozások keddenként 10.00-12.00 között a földszinti oktató teremben vagy az emeleti gyermekkönyvtárban folynak. (Apukákat és nagyszülőket is szívesen látunk)
Keressék a klub programjait itt a honlapon és a facebook.com/konyvtar.varosi oldalakon!
 
„Ha kedd, akkor Baba mama klub!”
 
Szegedi Zsuzsa,
klub alapító

2019.11.12.

Őszutó

„Ősz, arany ősz, a tarlón vér nyoma,
szeder kúszik, illeg a galagonya,
s nagy ekevas a télbe fordítja át
majd az őszutó arany zűrzavarát.”
 
/Csukás István: Az országutat fény veri részlet/

 
A november eleje mindig a megemlékezésről, egy kis elmélyedésről szól.
November 11-17. között Ökumenikus előadásokat szerveznek a Szigetszentmiklósi Keresztény Egyházak a Városi Könyvtár és Közösségi Ház épületében.
 
14-én a Magyar Festők Társaságának Ünnep c. csoportos kiállítás megynitó ünnepségére invitáljuk a művészet kedvelőket. A kiállítás december 20-ig tekinthető meg a Városi Galériában.
 
15-én este a Cinema Sziget Filmklub jelentkezik a Most már elég! c. amerikai akciófilmmel a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. Vendégünk Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke. A film főhősnőjének élete szépen alakul, rátalál a szerelem, családot alapít, de kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik, legfőképpen a férje nem. Vajon benne marad az áldozat szerepében vagy képes lesz kitörni belőle?
 
Szintén 15-én, a Nemcsak Jazz Klubban fellép a Pocsai Kriszta Quartett. Napjaink egyik legkeresettebb énekesnője legújabb, saját formációjával lép színpadra, a kortárs jazz szintér meghatározó alakjainak koszorújában.
 
November 16-án az Őszi Családi Könyvtárnapot se hagyják ki! A gyermekeket társasjáték klub és kézműves foglalkozások várják a Gyerekkönyvtárban. Az Olvass Miklós olvasásnépszerűsítő verseny eredményhirdetésére is sor kerül. Az Aula Könyvtárban kiállítást tekinthetnek meg Könyvtárunk legújabb könyveiből. Lehetőség nyílik ingyenesen DVD, CD és hangoskönyv kölcsönzésére is. Mindemellett Diafilm vetítéssel, „Írasd be hozzánk Anyát vagy Apát, akár a Nagyit” akcióval, „Színezd ki magad” sarokkal és könyvvásárral készülünk.
 
A színház kedvelőknek 17-én kedvezünk a Minden lében három kanál c. komédiával a Körúti Színház előadásában. A színdarabnak az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Hangversenyterme ad otthon.
 
A Szigetszentmiklósi Vöröskereszt véradást tart a Városi Könyvtár és Közösségi Ház épületében november 19-én.
 
23-án az Erzsébet-Katalin Nap alkalmából az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Musical csoportjának
gálakoncertjére várunk minden érdeklődőt szeretettel.
 
A Miklósi Kézimunkások Közhasznú Egyesülete jóvoltából Kézimunka Kiállítás és vásárt tartanak 25-27. között a Városi Könyvtár és Közösségi Házban.
 
29-én a Premier Players koncertezik a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében. A svéd énekesnőt marimbán és hárfán kísérő zenészek zeneileg sokoldalú összeállításában a művek a szerelemhez kötődnek, az érzelmekről szólnak – valódi ráhangolódás az ünnepekre.
 
A decembert már az adventi készülődés és Mikulás-várás jegyében kezdjük. Tartsanak velünk idén is az Adventi Vasárnapra, zenei, színház és karácsonyi filmes programjainkra.

www.sargahaz.com impresszum A változtatás jogát fenntartjuk intézményünk összes programjára. oldaltérkép webmester