Kiemelt rendezvényeink


Maga lesz a férjem

A papír ereje

VI. Miklósi Futónap

2023.03.29.

Áprilisi programeső

Mi már nagyon várjuk a jó időt és remélhetőleg a Húsvét el is hozza a várva várt tavaszt. Akár süt a nap, akár fúj a szél, a Városi Könyvtár és Közösségi Házban programeső várható! Íme, az áprilisi kínálatunk, szemezgessenek kedvükre!
 
Április 1-jétől ismét várja látogatóit a Csepel Autó Gyártmánymúzeum. A tucatnyi üzemképes Csepel gyártmányú jármű mellett alkatrészek, relikviák, valamint egy informatív tablósor is megtekinthető. Ismerje meg a nagy múltú gyár mindennapjait élő tárlatvezetéssel.
Húsvéti Családi Délután, április 1-jén. A rendezvényen a Kiskalász zenekar – Nyuszimotor című műsorával szórakoztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az előadás után táncházzal, a témához kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal és a Német Nemzetiségi Klub közreműködésével finom, dekorálható sütikkel készülünk. Ugyanezen a napon 17:30-tól Táncház várja Önöket, ahol a táncoktatók Kulcsár Luca és Győri Sipos Gergő táncpedagógusok lesznek. Zenélni Horváth Tünde és zenekara fog.
 
Április 2-án 17:00 órától a Maga lesz a férjem című zenés vígjátékot 2 részben nézhetik meg a színházkedvelők, az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. A rendezvényre az összes jegy elkelt!
A Baba-Mama Klubunk minden kedden várja a kismamákat és kisbabákat.
A Magyar Költészet Napja alkalmából április 11-én, kedden 18:00 órakor irodalmi est lesz a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében. Az ideai program Sövegjártó Áron színművész önálló estje lesz, melyet annak ajánljuk, akik szeretik a kultúrát, irodalmat és akik kíváncsiak egy rendhagyó, interaktív, "kikacsintósan" szórakoztató, humoros, verses estre, mely zenei gyöngyszemekkel van igazán egyedivé varázsolva.
Április 16. a sport és az egészséges életmód jegyében zajlik, ugyanis ismét megrendezésre kerül a Miklósi Futónap! Szeretettel várjuk a családokat, kicsiket és nagyokat, hobbi futókat és a kihívást kedvelőket is.500 m, 800 m, 1000 m, 3,5 km, 8 km és 21 km távokra lehet jelentkezni, április 3-ig online. Április 15-én személyesen a Városi Könyvtár és Közösségi Házban.
Szigetszentmiklósi Színházi Előadások program keretében április 19-én vasárnap, Na végre! címmel Beleznay Endre önálló estjét nézhetik meg a Városi Könyvtár és Közösségi Házban.
 
Április 20-án, Damó István festőművész, illusztrátor kiállításmegnyitóján vehetnek részt a Városi Galériában. A kiállítás május 27-ig tekinthető meg.
Április 21-én a Nemcsak Jazz Klubban fellép JaMese. A JaMese zenekar fennállásnak 10. évében jelenik meg a negyedik nagylemeze: Odaát, Idebent címmel. Az élet ciklikussága, a fent és a lent megmutatkozása 10 dalban őszintén elmesélve. A beszédes zenekarnév mögött Molnár Emese énekes, dalszerző áll, aki belső lelkivilágát albumról albumra egyre jobban fejti fel. A versek és a saját szövegek egyensúlya ezen a lemezen az utóbbi javára billen el. Az őszinte hangnem és a személyes történetmesélés adja a JaMese zene eszenciáját.
24-én, pénteken a Magyar-Finn Baráti Kör várja szeretettel a Városi Könyvtár és Közösségi Házban tagjait.
 
A film-barátoknak ismét érdekes kikapcsolódással szolgál a Cinema Sziget Filmklub április 28-án, pénteken.
Idén tavasszal sem maradhat el a Miklósi Majális, az Anyák Napja és a Gyereknap!
Bemutatókkal, programokkal, koncertekkel várunk mindenkit májusban is.

2023.02.28.

Tavaszelő

„Lúdbőrzik nézd a tócsa, vad,
vidám, kamaszfiús
szellőkkel jár a fák alatt,
s zajong a március.
A fázós rügy nem bujt ki még,
hálót se sző a pók,
de futnak már a kiscsibék,
sárgás aranygolyók.” /Radnóti Miklós: Naptár – Március/

 
Az Aula Galériánkba érkezett a történelem és művészet találkozása című tűgobelin vándorkiállítás, melyen a kazincbarcikai asszonyok keze munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat április 6-ig tekinthető meg.
Március 4-én szombaton két rendezvénnyel is várjuk a Látogatóinkat. Délelőtt 10.00 órakor Csipkézett kerámia workshop Hubert Kingával. Workshopon minden korosztályt várunk, előzetes tapasztalat nem szükséges. Egy alkotási folyamatot szakmai vezetéssel viszünk végig. Ugyanezen a napon 15.00 órakor rendezzük meg az első Városi Nőnapot, ahol fellép a Vidám Fiúk Énekkar, az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Színjáték – Musical osztálya és Czető Ádám szinkronszínész.
Március 7-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat tartja meg 16.00 órakor a Nőnapi köszöntőjét.
Március 9-én Életmódváltó Klubban Sütő Annamária Babi tart előadást 18.00 órakor Gyökerek nélkül nem lehet élni. – örökölt és továbbadott minták. címmel.
Március 11-én délelőtt a kisgyermekes szülők nagy örömére a Tavaszi Babaruha Börzét tartjuk meg immár több mint 15 éve. Ruhákon kívül sok hasznos dolgot vásárolhatnak bébi kortól a tinédzser korig. Ezen a hétvégén tartjuk a gyermek Agykontroll tanfolyamot is 10-14 éves gyermekek számára.
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartunk március 15-én kedden 9.00 órakor a Városi Temetőben, 10.00 órakor pedig koszorúzás és ünnepi műsor lesz a Városháza előtt található Kossuth Lajos emléktáblánál.
Március 16-án Kovács Johanna Patak Fesztiválon 2021-ben díjazott festőművész kiállításának megnyitója a Városi Galériában. Kiállítást megnyitja: Sinkó István képzőművész, művészeti író, a Magyar Festők Társaságának elnöke. Kiállítás megtekinthető: április 6-ig
17-én, pénteken fél nyolcas kezdéssel a Nemcsak Jazz Klubban Gereben Zita Quintet várja a jazz muzsikára éhes közönséget. A zenekar a hazai zenei élet elismert és tehetséges muzsikusaiból áll. A rendkívül összeszokott csapat bátran nyúl a legkülönfélébb zenei stílusokhoz. A Quintet friss, egyéni hangvételben ad elő standardeket, amelyeket az egyéni előadásmód és Zita elbűvölő, finoman füstös, ugyanakkor puhán bársonyos hangja teszi igazán különleges élménnyé.
Tavaszi Családi Könyvtárnap„Könyvtárba mentem” március 18-án, ahol a gyermekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Aula Könyvtárban ismét látogatóink kedvence foglalja el a helyet, azaz a kiállítás könyvtárunk legújabb könyvei közül. Ezen a délelőttön átadjuk az Év Olvasója 2022 díjakat is. Lesz „Színezd ki magad!” sarok a Felnőtt könyvtárban, továbbá ingyenes DVD, hangoskönyv kölcsönzési lehetőség várja Önöket. Hogy olvasóink ne maradjanak feladat nélkül ezért „Olvass Miklós 2023” olvasásnépszerűsítő kihívást is meghirdetjük. Könyvbemutatónkon a „Ki a szabadba! – 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén” című könyvet Hegyes Katalin, a kötet szerzője mutatja be.
 
Március 18-án szombaton 17.00 órakor Bach Mindenkinek Fesztivál, Bach-előadás a Kossuth Lajos utcai református templomban. Fellép a Máté János Református Kórus, ifj. Hamar Péter hegedűművész és Karajánnisz Thomas orgona művész.
Magyar-Finn Baráti Kör megemlékezés tart a 200 éves született Madách Imréről március 24-én 18.00 órakor.
 
Ebben a hónapban sem maradhat ki a pattogatott kukorica illata a közösségi házból, hiszen Cinema Sziget Filmklubunkban A tehetség című amerikai filmdrámát tekinthetik meg nézőink, március 24-én pénteken 18 órától.
A film utáni közönségtalálkozó vendége: Dr. Duró Zsuzsa, Phd, a neveléstudományok doktora, tehetségfejlesztési szakértő.
A Föld órája március 25-én 20.30-21.30-ig. Szigetszentmiklós csatlakozz! Regisztráljon, és 1 órára kapcsolja le a világítást, az elektronikai készülékeket, ezzel hozzájárulva természeti értékeink megóvásához!
Március 25-én szombaton a nagy érdeklődésre való tekintettel újra Mindennapi kenyerünkkovászos kenyér készítő tanfolyam. A tanfolyam során megismerkedünk a kovász készítéssel, az alap eszközök listájával, a lisztek tulajdonságaival. A lelkes részvevőket a titkokba ezúttal is Tóth Elizabet, a Mindennapi kenyerünk kézműves pékség tulajdonosa fogja beavatni.
A Szigetszentmiklósi Kézimunkások Közhasznú Egyesülete jóvoltából idén is lesz kézimunka kiállítás és vásár március 27-29-ig.
Március 28-án kedden a Színházi Világnaphoz kapcsolódó Válótársas impro előadásunkon Pokornyi Liával és Elek Ferenccel kutatjuk a férfi-női kapcsolatok világát. Az előadásra már minden jegy elkelt!
 
Az április is tartogat mindenki számára programokat! Magyar Költészet Napja alkalmából, megtekinthetik a VERS mindenÁRON – Sövegjártó Áron színművész önálló estjét. Kezdjük el a bemelegítést, hiszen újra itt a Miklósi Futónap, ahol szeretettel látjuk a hobbi és versenyfutókat egyaránt, egyénileg és családosul is. A nevezés már elindult, bővebb információkat a www.futonap.szszm.hu weboldalon találnak.
 
Találkozzunk márciusban is!

Impresszum Adatvédelmi tájékoztató A változtatás jogát fenntartjuk intézményünk összes programjára. FEJLESZŐ TYCMO